Long Horizontals / Thellend Fortin Architectes


© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne
  • Structural Engineer: Paul-Henry Boutros, NCK inc.

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

Text description provided by the architects. The inspiration for this home comes from the majestic landscape of the St. Lawrence River estuary, visible from the rocky headland on which it is located. Built on a steep slope and unobtrusive on the street side, the house is completely open to the river, unfolding toward the horizon. 


© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

Spatially, rooms are organized around an inverted plan that locates bedroom suites at the garden level. Set in concrete, they are anchored in the site’s topography. At ground level, living spaces paneled in light wood, each one leading into the next, are characterized by different heights that allow a definition of different uses.


© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

Walk-Out Plan

Walk-Out Plan

The dining room, airy and full-windowed, pulls away from the main building as it soars toward the horizon. Massive, vertical concrete chimneys provide a striking contrast with transparent openings and the lightness of wooden volumes built on an overhang. The long horizontals unfurl to accentuate the landscape


© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne