MaisonP / PietriArchitectes


© Philippe Biolatto

© Philippe Biolatto
  • Architects: PietriArchitectes
  • Location: Le Puy-Sainte-Réparade, France
  • Lead Architects: PietriArchitectes
  • Area: 296.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Philippe Biolatto
  • Inspection Engineers: APAVE SUD EUROPE
  • Structural Engineering Consultants: OGC
  • Client: Praximmo

© Philippe Biolatto

© Philippe Biolatto

Text description provided by the architects. Located in a village, MaisonP nestles in a cosy space boasting dense vegetation on a hillside parcel offering a panoramic view over the Alps.


© Philippe Biolatto

© Philippe Biolatto

The simple volumes of the house were designed to marry with the orientation of the land. Changes to the natural slope of the hill are thus kept to a minimum and its wild character preserved.


© Philippe Biolatto

© Philippe Biolatto

The project is composed of two distinct parts: the main house and a drystone outbuilding. The house, with a floor area of 296 sqm, is built on one and the same level but divided into several units. The ground floor comprises three separate same height volumes: the 74 sq m. garage, the entrance/kitchen area and the bedroom/living room area, the latter containing 4 bedrooms including the master bedroom. The outbuilding, with a floor area of 95 sq m, is slightly higher than the house, and lies on the north-west part of the land.


© Philippe Biolatto

© Philippe Biolatto

The project is divided into two, along a plant-lined canal, transparency enhancing its perspective along the full length of the house. The entry proceeds around a pond.


Plan

Plan

MaisonP is not a monolith but an architectural composition, structured around empty spaces, in reminiscence of the bioclimatic architecture of Provence.


© Philippe Biolatto

© Philippe Biolatto